Asset Publisher
Na jagody i na grzyby…
Na jagody i na grzyby…
Sezon wakacyjny w pełni- to także czas, kiedy warto zadbać by w naszych spiżarniach zimą nie zabrakło przetworów z leśnych owoców i grzybów
Lasy oferują nam wiele dobra w postaci borówek, malin, jeżyn jak i grzybów. Pamiętajmy, że każdy może udać się do lasu aby zaopatrzyć się w płody runa leśnego na własne potrzeby. (Jedynie zbiory dla celów przemysłowych wymagają zawarcia umowy z nadleśnictwem.)
Pamiętajmy także aby pozostawić samochody na specjalnie przygotowanych do tego celu parkingach, respektując obowiązujące zakazy wjazdu do lasu.
Na terenie Nadleśnictwa Węgierska Górka szczególną popularnością cieszą się zbiory borówki czarnej. Wprawdzie sezon na borówki dobiega końca, jednak udając się w najbliższych dniach do lasu z pewnością uda nam się jeszcze trochę ich nazbierać, szczególnie w wyższych partiach gór. Borówka czarna (Vaccinium myrtillus) zwana często jagodą czarną zawiera witaminy C, A i E. Warto wiedzieć, że działa antynowotworowo, hamuje procesy starzenia się, wspomaga trawienie i pracę oczu. Jagody możemy spożywać w postaci naparów, odwarów, soków, dżemów, surowe jak i suszone. Należy jednak pamiętać, że przed spożyciem jagód należy je dokładnie umyć. Mogą się bowiem znajdować na nich larwy tasiemca bąblowcowego- groźnego pasożyta, którego roznoszą najczęściej lisy.
Nie zdążyliście zebrać borówek- nic straconego, już niedługo bowiem dojrzałe będą jeżyny, które są źródłem takich minerałów jak sole żelaza, magnezu, potasu, wapnia i miedzi. Suszone owoce wykorzystuje się w stanach podgorączkowych podobnie jak owoce malin.
Choć zbiory malin wymagają dużej cierpliwości to przepis na sok malinowy jest bardzo prosty bo wystarczy do wyciśniętego soku dodać cukier, całość zagotować, rozlać do buteleczek i zapasteryzować. Warto zaopatrzyć się w taki sok ze względu na bogactwo witamin jak również na przeciwgorączkowe właściwości malin. O ich wspaniałym smaku jak i zapachu chyba nie trzeba już wspominać! Taki sok może pomoże przetrwać nam jesienny-zimowy sezon zwiększonej podatności na choroby.
Sezon na grzyby tradycyjnie rozpoczyna się końcem czerwca, w górach grzybobranie rozpoczniemy nieco później. Ze względu na trwające obecnie susze grzyby znajdziemy jedynie w bardziej wilgotnych miejscach. Przed nami jednak wrzesień i październik – miesiące z którymi miłośnicy górskiego grzybobrania wiążą najwięcej nadziei.
Na terenie naszego Nadleśnictwa oprócz borowika szlachetnego, pieprznika jadalnego i innych grzybów szczególnie znany jest borowik ceglastopory zwany tu często gniewusem. Zbierając gniewusy należy zachować czujność aby nie pomylić go z niejadalnym borowikiem ponurym, lub z trującym borowikiem szatańskim.
Na koniec nie pozostaje nam nic innego jak życzyć wszystkim udanych zbiorów i pełnych piwniczek oraz smacznego!
Darz Bór!